Nyheter/Hilsen fra Helga og Andreas i Japan

Hilsen fra Helga og Andreas i Japan

Det er mye spennende som skjer i Japan for tiden!

Besøk fra Norge

Oktober startet med at vi endelig fikk ta imot vårt første besøk fra Norge siden før korona. Andreas sine foreldre kom på besøk i 10 dager, og vi fikk vist dem en del av vår hverdag, hvor vi bor, hvem vi jobber med. I tillegg fikk de vært med på Andreas sin bursdag, hvor vi samlet nære venner til grilling og kake i parken. De fikk også sett framvisning av «undokai» i barnehagen, som er japansk sportsdag. Det å endelig få vist fram Japan til mer av familien, og se hvordan det skapte en enda større begeistring for arbeidet vårt her, betyr mer enn man kan sette ord på. Helgen etterpå fikk vi også besøk av sjefen vår i Norge. Han fikk vært med på dåp av en av de hjemløse, homeless ministry, og vi fikk hatt gode samtaler sammen.

Fellesskap med naboer og barnehagevenner

I løpet av høsten har vi fått flere muligheter til å bli enda bedre kjent med både familier i barnehagen og med naboene våre. Vi fikk invitert to av nabohusene til grilling i hagen, og en av familiene til julekjeksbaking i desember. Vi dro også på Mochi-laging i en lokal park med de to familiene. For første gang siden pandemien, har mødre i barnehagen tatt initiativ til å samle klassene og mødrene til ulike sosiale eventer i parker. En av familiene, har også vært med oss flere ganger på gudstjeneste, hvor moren etterpå selv inviterte andre mødre fra kirken til vietnamesisk måltid sammen. Noen av disse mødrene har også blitt med på bibelgruppe for mødre og barn. En utrolig oppmuntrende hendelse, er at en av familiene har bestemt seg for å flytte kun 500 meter unna huset vårt. Og med det, vil guttene våre begynne på samme skole i april.

På tur med mannfolka

Andreas har vært på et par turer med mannfolka i løpet den siste tiden. De fikk dratt på en flott fjelltur sammen. I tillegg reiste Andreas på den
årlige manns-retreaten ved Fuji fjellet. Der var de en helg for å be, lese bibel og dele om ting de har erfart. Det er utsendinger fra andre land i tillegg til japanske kirkearbeidere som samles på retreaten.

Bibelstudie for unge voksne

Teamet vårt har i mange år holdt en samling en gang i måneden, hovedsakelig for unge voksne. Vi har den siste tiden hatt en prosess hvor vi har satt opp mål, ønsker og nytt fokus for bibelstudiet. Og fra og med oktober har vi satt i gang med å ha bibelstudie for unge voksne (uten barn) en gang i måneden hjemme hos oss. Det er en aldersgruppe som ofte kan falle litt utenfor i kirkesammenheng. Og hoveddrømmen vår med gruppen, er at det skal bli et disippelgjørende fokus, hvor vi skal fasilitere men ikke lede. Vi ønsker at de som kommer skal lede møtet, lede lovsang og utfordre hverandre på å være åpne og be for hverandre.

Ungdomsmøte og undervisning for pre-teen

23. desember startet teamet vårt opp med ungdomsmøter (11-18 år). Det kom 12 ungdommer. Det begynte med leker etterfulgt av mat, for så å
ha litt lovsang og tale av Andreas. Flere av ungdommene var aktivit med på å lede og å oversette, og vi ønsker å fortsette med å utfordre og utruste ungdommene til å tørre å bruke sine gaver og talenter. Vi skal ha ungdomsmøte en gang i måneden nå i starten, men håper på å kunne øke opp til annenhver uke. Ungdomsmøtet er siktet mot de som bor i nabolagene våre. Og det er gøy å se at det også engasjerer mødre som ikke er kristne, som ønsker å bidra med å lage middag til hele gjengen.

I høst fikk Helga vært med å holde kurs om «kropp, selvbilde og sex»-undervisning for fjerdeklassinger. Det har blitt holdt flere slike kurs det siste året, og etter hvert kurs, har nye mødre etterspurt om de kan komme til deres nabolag for å holde kurs. På skolen har de ingen undervisning om disse temaene, og det er veldig tabu å snakke om kropp og sex. Vi ønsker at kursene skal være med å styrke egen verdiopplevelse, selvbilde og selvfølelse, og at barna skal lære om god, personlig grensesetting.

Global Café

Fra september har teamet vårt startet opp med Gobal Café. Dette er et tverrkirkelig språkutvekslings-samarbeid. Global Café er ikke egentlig en café (selv om noen av oss drømmer om det på sikt), men vi benytter oss av lokalet til språkskolen vi går på. Det er et lavterskeltilbud for å møte andre for å øve på å snakke engelsk/japansk, spille spill, ha ulike framvisninger, og hvor vi serverer enkel kaffe og te. Den er åpen tre dager i uken, men vi i teamet har ansvar for onsdagene. I starten var det litt utfordrende å få inn nye folk, men i det siste har vi opplevd at flere har kommet, og at noen av de kommer fast hver onsdag.

Universitetsstudenter

Andreas kom i kontakt med en japanske universitetsstudent, som førte til at vi inviterte han og noen venner på middag hjem til oss. Og de inviterte oss på festival på universitetet. Der fikk vi vite at i år er det 13 norske studenter på det universitetet. Så da kjørte vi på og inviterte vår japanske venn til å ta med seg noen norske studenter hjem til oss på middag og vafler. Det var fint å kunne være et norskt ekstrahjem for disse studentene som er så langt hjemmefra for første gang i sitt liv. Og over nyttår skal en større gjeng med nordmenn komme på filmkveld.

Dansegruppe

Helga har fortsatt med dansegruppe annenhver uke. Det har vært noen utfordringer pga en del sykdom blant både barna og oss voksne som instruerer. Men mest har det vært utrolig gøy og givende. Barna hadde akkurat lært seg to danser de skulle vise fram på Homeless Ministry før jul, men pga regn ble det utsatt til over nyttår.

Takkeemner

  • Takknemlig for flere som har ønsket å bli kristne og døpt i løpet av høsten. Et par av dem er menn fra arbeidet med de hjemløse. De har over en lengre periode kommet til bibelstudie på torsdager.

  • Takknemlig for nye, gode relasjoner. I løpet av høsten har vi fått bli kjent med mange nye, både gjennom «Bibelstudie for unge voksne», «Global café» og andre eventer. Vi fikk også mulighet til å invitere en norsk familie hjem til oss, som nylig har blitt sendt ut til Kobe. De kom på besøk sammen med japansklærerne våre (som familien kjente). Det var veldig koselig å bli kjent med nye nordmenn, samtidig som at vi for første gang fikk mulighet til å møte med lærerne våre utenfor skolesetting.

  • Takknemlig for at sønnen vår trives godt i barnehagen, samtidig som at han begynner å bli klar for skolestart. Og takknemlig for at han hadde en god opplevelse da vi var på vårt første besøk innom skolen.

  • Takknemlig for at datterne vår har kunnet leke og kose seg med andre barn i høst, på to ulike åpne barnehager i nærheten.

  • Takknemlig for at vi fikk mulighet til å feire jul, først 24. desember med teamet vårt, som virkelig er vår lille familie her i Japan. Og så fikk vi invitert enslige på en julefeiring den 25. Det kom to japanere, en brite og en amerikaner. Det var flott å kunne ha muligheten til å kunne velsigne noen som ellers ikke hadde noen å feire med.

  • Takknemlig for at vi endelig fikk besøk fra Norge! Og at vi kan planlegge flere besøk i framtiden.                                                                                     

Bønneemner

  • Be for god helse for oss alle, men spesielt for Andreas. Andreas skal til ny, full utredning av nyresykdommens utvikling i midten av januar. Så vær gjerne med å be om at resultatene på de nye undersøkelsene skal være gode. Be også gjerne for to av våre japanske venner som har kjempet/kjemper mye mot livstruende sykdommer i høst og vinter.

  • Be for siste innspurt for sønnen vår i barnehagen. Be om at han skal bli psykisk og språklig klar for å starte på skolen.

  • Be om nye utsendinger til Japan. Vi ønsker og ber om at vi skal få noen nye utsendinger fra Norge inn i teamet vårt. Så be om at Gud skal forberede den/ de det gjelder, og at det skal bli noen som kan være med å utfylle teamet vårt.

  • Be for alle de nye relasjonene vi har fått denne høsten og vinteren. Be om at Gud skal veilede oss om hvordan disippelgjøre de kristne, og hvordan fortelle om Gud til de som ennå ikke kjenner han.                             

Tusen takk for all forbønn og oppmuntrende tilbakemeldinger vi har fått i løpet av året som har vært! Vi ønsker dere alle et velsignet godt nytt år! Helga og Andreas

Powered by Cornerstone