TIL JERUSALEM I SIGURD JORSALFARES FORTSPOR 2024

Vi har et skip! Christian Radich er bygget i 1937 i Sandefjord, og er en fullrigger med plass til 80 passasjerer.

Siden starten har Statsraad Lehmkuhl vært utgangspunktet for arbeidet med «Jerusalemsferden». Reisen som skal gå fra Bergen til Israel i Sigurd Jorsalfares kjølvann. Statsraaden er det største av våre 3 skoleskip, og har vært i dialog med oss helt siden prosjektet startet i 2020. I begynnelsen av oktober kom det endelig et svar på om vi kunne få leie skipet til «Jerusalemsferden». Svaret ble «nei». Statsraad Lehmkuhl har det siste året operert som et forskningskip og reist verden rundt som en ambassadør for renere hav, og planlegger å fortsette i samme sporet i årene som kommer. Prosjektet vårt passer derfor ikke inn i planene for skipet. Da var det desto mer oppløftende at styreleder for Christian Radich, vårt nest største skoleskip, med hjemmehavn i Oslo, ønsket at vi skulle presentere prosjektet med tanke på samarbeid uken etter. Det endte med at vi nå inngår en intensjonsavtale med dem, som skal erstattes av en bindende avtale rundt mai/juni neste år. Folkens vi har et skip, og ikke et hvilket som helst skip heller!

Christian Radich er bygget i 1937 i Sandefjord, og er en fullrigger med plass til 80 passasjerer. Radich har alltid vært et skip som har skulle bety mye for ungdom, både som skoleskip, og i nyere tid med programmet Windjammer, som skal motarbeide utenforskap blant unge. Skipet har vunnet flere seilaser og regnes som en unik og særdeles vakker skute i verdenssammenheng. Nedenfor ser du bilde av Lehmkuhl og Radich under Tall-ships seilasen i 2014.
                      

Da vi satte 2024 som utreiseår, visste vi faktisk ikke at dette året er 1000 års jubileet for innføringen av kristenretten i Norge. Innføringen av Kristenretten på Moster i 1024, må sees på som en av de aller viktigste begivenhetene for kristningen av landet. Det var fra dette året at lovverket vårt gikk fra vikinglover til et lovverk bygget på den kristne troen. I praksis betydde dette at man måtte slutte å sette barna ut i skogen, mishandle konene sine og at slaveriet måtte opphøre. Troen på at vi alle er skapt av Gud og at livet vårt har en ukrenkelig verdi, førte til drastiske omveltninger av verdisystemene våre. Kristenretten sees derfor på som fundamentet for den moderne statsdannelsen og demokratiet her til lands. Da vi ble gjort oppmerksom på dette skjønte vi at dette neppe er en tilfeldighet, og har vi jobbet frem til at reisen blir en integrert del av jubileumsprogrammet.
Planen er at vi ankommer Moster havn fredag 1.juni, som er jubileumshelgen, og deltar på markeringen. Lørdag 2.juni blir det så utsendelse fra Moster, forhåpentligvis av de kongelige.

I denne anledning har vi også fått et oppdrag:  På den 2 måneder lange seilasen gjennom Europa og like til Israel skal vi ta med oss et takkebrev tilbake til røttene våre. Kristenrettens røtter går tilbake til det jødiske folk og til den kristne troen, og vårt oppdrag er derfor å overlevere en takk i forbindelse med jubileet til det folket som gjennom dette har velsignet landet vårt i 1000 år. I dette brevet så får vi også anledning til å be om tilgivelse for de tilfellene av jødehat som finnes i vårt lands historie, og forsikre om at vi i fremtiden vil være en nasjon som står opp i mot antisemitisme og jødeforfølgelse, og som skal være en trygg havn for det israelittiske folk. Det er ikke hvilket som helst oppdrag vi har fått, i en tid der antisemitismen i Europa igjen er på framgang.

1 2022 er det 60 år siden den tyske okkupasjonsmakten i samarbeid med norsk politi og tjenestemenn deporterte 529 jøder til konsentrasjonsleiren i Auschwitz med skipet M/S Donau. At vi 60 år senere drar med ut fra Oslo havn med et nytt skip, denne gang for å takke jødene og ønske fred for det jødiske folk, har absolutt en symbolsk profetisk betydning. Når mange med jødisk bakgrunn i disse tider også velger å dra hjem til Israel, så tror vi at dette også vil skje sjøveien. Så skal Norges havner aldri mer bli brukt til å volde dette folk død og fortvilelse, snarere være med å sende dette folket ut med fred og forsikringen om en trygg reise hjem. Jesaja 60, 8-9 sier følgende: «Hvem er disse som kommer flyvende som skyer, som duer til sine dueslag? Jo, fjerne kyster venter på meg. Fremst seiler Tarsis-skipene og fører dine barn hit fra det fjerne, deres sølv og gull kommer med dem.»

Når skipet nå er i boks, går vi inn i en ny fase av prosjektet. En foreløpig reiseplan er lagt, med utreise 2.juni 2024 og ankomst Israel 2.august. På vei nedover skal vi besøke følgende byer: Esbjerg, London, Santiago de Compostella, Lisboa, Ibiza, Sicilia og Kypros. Vi regner med at de aller fleste som blir med, blir med for en eller to etapper. Mange ulike derfor kan være en del av reisen. Det blir garantert en opplevelse for livet. I hver av byene stopper vi 3-5 dager og gjør bykampanjer i samarbeid med lokale krefter. Når skipet seiler går en seilingsvakt 4 timer på og 8 timer av, og det å seile et sånt skip sammen må jo være den perfekte måte å knytte gode kontakter på og nye vennskap. Kanskje du som leser dette skal være med, eller kanskje du skal være med å sponse noen som ønsker å reise?
Det er noe å be over, og allerede nå bør en kanskje sette av plass i kalenderen og opprette en sparekonto.

To be continued!  

Powered by Cornerstone